19. elokuuta 2015

Täysnorjalainen liivi

Olen jo melkein ehtinyt unohtaa viileän kesän, kun elokuu on ollut niin ihanan lämmin. Vain kesän aikana kasvanut villasukkapino ja tämä liivi muistuttavat siitä, että pellavan sijaan keskityin villaan. :)

Suunnittelin ensin näistä langoista reikätoppia, mutta liiviin nämä käyvät sittenkin paremmin. Norjalainen lanka ja kuviokin löysivät toisensa.

Kuvio on vapaasti sovellettu tyynyn kirjoneulemallista (Arne ja Carlos: Norjalaisneuleiden uudet kuviot). Tuliaisiksi saamaani lankaa ei ollut kovin paljoa, valkoista 2 kerää ja harmaata ehkä 4. Kikkailin mallikuvion kanssa omiani niin, että molemmat värit tuli käytettyä mahdollisimman täysmääräisesti. Ja jotta vaate ei nyt ihan näyttäisi kuitenkaan tyynynpäälliseltä, vaihdoin kirjoneuleen yläosassa raitoihin. :D

Halusin vyötärölle hieman kavennusta, mutta en välittänyt rikkoa kuvioita silmukoita vähentämällä. Vaihdoin vyötäröä kohden pienemmille puikoille - viitosista vähitelleen 3,5:een ja takaisin. Pyöröpuikkosetti, jossa on vaihtopäät kaapeleille, osoittautui näppäräksi. Kaksi  kaapeliakin oli hyödyksi: yhtenä kappaleena neulottua liiviä oli helppo sovittaa, kun etu- ja takaosa olivat omilla kaapeleillaan.

Ja sovittaahan piti, sillä en löytänyt oikein sopivaa ohjetta. Hirveästi ei onneksi tarvinnut purkaakaan - vain ensimmäinen versio kädenteiden kavennuksista oli liian pieni. Kädenteiden ja kaulan resorin 1o, 1n -mallia nikottelin vähän aikaa. Tällä langalla ja tämän malliseen liiviin se kuitenkin tuntui kokeilemistani (2 o, 2 n ja aina oikein) istuvan parhaiten.

Olkasaumoista tuli siistit silmukoimalla. Päättelin olkapääsilmukat takakappaleessa, mutta etukappaleessa jätin ne odottamaan. Nostin takakappaleen olkakappaleiden viimeistä edellisen kerroksen silmukat puikolle ja silmukoin ne etukappaleiden silmukoiden kanssa. Sauma on melkein näkymätön, mutta ei ehkä venähdä niin helposti.

Lanka on ihanaa: pehmeistä pehmeintä villa-alpakkaa, norjalaista Rauman Mitua. Kirjoneule tuo säpinää vaatteeseen, vaikka värit ovat rauhalliset. Pitää kokeilla, käykö tämä jonkun värillisenkin puseron kanssa; ei vain mustan tai valkoisen. Ja liivi voi näyttää ihan hauskalta villatakinkin kanssa, sitten kun on tosi, tosi kylmä. :)

7 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Kaunista kirjoneuletta! Sopii niin liiviin kuin tyynyynkin:)

Katri kirjoitti...

Kaunista jälkeä!

Ingi kirjoitti...

Onpas nätti!

Sanna kirjoitti...

Kaunis liivi, takuulla sopii värillisenkin puseron kanssa!

tttintti kirjoitti...

Sulla on ihan superkiva blogi! Musta tuli heti vakkariseuraaja! :)

Uutar kirjoitti...

Kaunis! Hieno kirjoneulekuvioiden ja värien yhdistelmä!

Pitko kirjoitti...

Kiitos kommenteista. :) Ja tttintille tervetuloa. :)